Článok

Deň jablka v našom podaní

Deň jablka - Apple day                            

 

Dňa 21.10.2016 sme si na OKC IMA pri SOŠ na   Okružnej 61 v Rimavskej Sobote opäť pripomenuli Deň jablka - Apple day,  známeho aj ako Deň pôvodných odrôd jabĺk.  Tento deň sme tak ako väčšinu jednodňových akcií organizovali v spolupráci so školou. Tentokrát ju zastupovala Žiacka školská rada. Sviatok má tradíciu v Anglicku. Pripomína sa každý rok 21. októbra, alebo najbližšie k tomuto termínu. Iniciovala ho britská organizácia Common Ground v roku 1990 a už v roku 1991 sa konalo vyše 50 podujatí. Podstatná myšlienka tohto dňa spočíva v tom, aby človek nikdy nezabudol, že jablko predstavuje symbol fyzickej, kultúrnej i genetickej pestrosti. Jablko sa na Slovensku stalo aj iným symbolom - boja proti rakovine a inšpiráciou zdravého životného štýlu.

Kyslé, sladké, červené, zelené, žlté, voňavé, šťavnaté, pevné aj sypké...  Jonatanky, Hany, Goldstary, Luny, Oriony, Rajky, Vandy... Vraj ich existuje viac ako 20 tisíc odrôd.  Jablko je jedno z najzdravších druhov ovocia. Aj napriek tomu jeho konzumácia klesá a mnohí uprednostňujeme exotické ovocie. Každý šťavnatý kúsok jablka zásobuje naše telo energiou, vďaka obsahu ovocných kyselín spoľahlivo uhasí smäd a dobre zasýti. Veľmi veľa výživných látok sa nachádza už v šupke, preto by sa pri konzumácii jablko nemalo šúpať. Jedno jablko denne má regeneračné a detoxikačné účinky na náš organizmus, pôsobí ako „domáci lekár“. Ak ho budeme mať denne na jedálnom lístku, s veľkou pravdepodobnosťou sa vyhneme mnohým chronickým zdravotným problémom.

V priestoroch školy sme zorganizovali celý rad akcií k tomuto sviatku. Vo vestibule školy bola pripravená výstava produktov, v ktorých sa jablko alebo jablčná vôňa využívajú. Členovia OKC ale aj návštevníci školy sa dozvedeli, že z jablka sa vyrábajú: džúsy, ochutené vody,  cukríky, lízatká, žuvačky, šumienky, keksíky, pelendreky,  jablčné chipsy. Súkromní sponzori  nám prispeli jablčným vínom, svadobnou jablkovicou, kompótmi, výživou a strúhanými jablkami. V potravinách sme kúpili aj jablčný ocot, sirup a čaje. Okrem potravinárskych výrobkov sa s vôňou jablka stretneme aj v drogistickom tovare, ako sú rôzne šampóny, mydlá, peny do kúpeľa, balzamy na pery. Veľa účastníkov akcie sa čudovalo, že s vôňou jablka je aj Savo, Bref, Jar, Pur, Clin. Mládež v obchodoch objavila aj sviečky, vône do auta a osviežovače vzduchu. Informácie o sviatku, jablkách a ich výživovej hodnote si mohli všetci prítomní v škole prečítať na nástenkach v rôznych jazykoch: v  slovenčine, maďarčine, angličtine, nemčine a ruštine. Žiacka školská rada vyzvala žiakov školy, aby vytvorili  rekord v jedení jabĺk na jednom mieste. Každý žiak, ktorý sa chcel akcie zúčastniť, musel byť v rovnakom  čase na určitom mieste a doniesť si svoje jabĺčko, ktoré na mieste zjedol. Akcie sa zúčastnilo 128 žiakov školy.

Po dohode s vedúcou jedálne, bol aj obed prispôsobený tomuto dňu. Podávala sa jablkovo tvarohová žemľovka a každý stravník dostal k obedu jablkovú výživu. V školskej jedálni si stravníci mohli prečítať informácie o vplyve konzumácie  jablka na ľudský organizmus a jeho nutričnej hodnote. Za prípravu obeda ďakujeme našim šikovným tetám kuchárkam.

Túto akciu  sa nám podarilo zorganizovať aj vďaka sponzorom.  

Vrátiť sa späť